Dragi părinți, faptul că ne știm micuții cuminți în camerele lor nu înseamnă că ei sunt mai puțin expuși pericolelor, care pot apărea de acolo de unde ne așteptăm mai puțin. Din aceste motive, trebuie să ne pregătim în mod responsabil pentru a nu fi prinși nepregătiți. Astăzi ne vom opri la jocurile video, care, știut lucru, pot fi benefice dezvoltării intelectuale a copilului. Dar, așa cum ciocolata, sucul, sau orice altceva în exces, pot crea probleme grave de sănătate, jocurile, în compania cărora copilul nostru stă atât de cuminte, pot crea neplăceri ce vor avea efecte acasă, la școală, dar și pe termen lung asupra viitoarei dezvoltări a acestuia. Spre exemplu depența de jocuri, una dintre cele mai crâncene în care copilul poate aluneca de la vârste fragede dar și… dificultăți de atenție!
Vă invit să aflați, în cele ce urmează, rezultatele unui studiu pe acestă temă.
Părinții care cred că jocurile video afectează mai puțin durata atenției copiilor lor decât alte activități, cum ar fi, de exemplu, privitul la televizor, ar trebui să își reconsidere poziția și să limiteze accesul pruncilor lor la Xbox, Wii, calculator, etc. Jocurile video pot secătui atenția cel puțin la fel de mult ca și ecranul televizorului, sugerează un studiu de curând apărut.
Copiii de școală primară care petrec mai mult de două ore zilnic în compania jocurilor video sunt cu 67% mai expuși la a prezenta deficiențe de atenție decât prietenii lor care nu fac acest lucru, conform rezultatelor studiului apărut în revista Pediatrics.
Jocurile video și privitul la TV se pare că sunt la fel de legate de apariția deficiențelor de atenție, deși jocurile sunt considerate o activitate mai puțin pasivă, spun cercetătorii.
Edward Swing, autorul coordonator al studiului, doctorand al departamentului de psihologie de la Iowa State University, Ames spune:
„Jocurile video nu generează probleme de atenție mai puțin decât televizorul. Ele sunt la fel de puternic legate de apariția problemelor de atenție.
Studiul sugerează de asemenea că nu doar capacitatea de atenție a copiiilor este afectată de jocurile video.
În paralel cu studierea efectelor asupra copiilor de școală primară, cercetătorii au intervievat 210 studenți de colegiu despre cum au că le afectează televizorul și jocurile video capacitatea de concentrare a atenției. Astfel s-a ajuns la concluzia că studenții care au petrecut mai mult de două ore pe zi la TV sau jucând jocuri video sunt de două ori mai predispuși la a avea dificultăți legate de atenție.
Mai multe despre acest studiu puteți citi: AICI
Ce este de făcut? Well, eu nu m-aș năpusti peste copil să îi smulg calculatorul sau consola de jocuri din priză. Ci vă sfătuiesc mai degrabă să limitați accesul zilnic la acestea, oferind alternative productive și sănătoase de petrecere a timpului astfel creat. Să păstrați o relație cât mai apropiată cu el și să nu fiți mulțumiți cu aparenta cumințenie oferită de statul la televizor sau la calculator.
Fii părinte!
[…] Săptămâna aceasta poți afla despre tendințele și perspectivele disciplinării copiilor la nivel european, dar și despre efectele nocive ale timpului excesiv petrecut de copii în compania jocurilor video! […]